Η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση
Σε γραμμή ΝΔ εμφανίστηκε η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που σε συνεδρίασή της αποφάσισε να επιτεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στους 330 ευρωβουλευτές που καταδίκασαν την ελληνική κυβέρνηση για την διάλυση του Κράτους Δικαίου σε ένα ψήφισμα – κόλαφο για τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Με πλειοψηφία 49 υπέρ, 13 κατά, η Διοικητική Ολομέλεια υποστηρίζει ότι το ψήφισμα αποτελεί ανεπίτρεπτη και «ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις».
Η μειοψηφία των 13 αρεοπαγιτών είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (τραγωδία στα Τέμπη, υποκλοπές, ναυάγιο Πύλου, δολοφονία δημοσιογράφων), η πλειοψηφία της Ολομέλειας υποστήριξε ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική η κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το βάρος της εισήγησης για επίθεση κατά των 330 ευρωβουλευτών σήκωσε ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ο οποίος ανέφερε ανά θεματική ενότητα.
Για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό Σύνταγμα την εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει αναθέσει μόνον στη Βουλή.
Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη στοχοποίηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο εισηγητής αρεοπαγίτης αντί να επικρίνει την κυβέρνηση επέκρινε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέροντας ότι είναι ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο σχολιασμός για το ναυάγιο της Πύλου καθώς ο εισηγητής αρεοπαγίτης χαρακτήρισε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.